Hondatje zit vast
31 mei 2026 - Mount Isa, Australië
Zaterdag 30 mei
Te weinig geslapen moest ik er wel uit, want om 10u moeten we uitchecken. Laurens was al eens gaan piepen naar de garage en werd hem verteld dat we mogen vertrekken met de gerepareerde moto, alles is ok.
En ik sliep net een keer zo lekker in een ècht zacht bed! Geen tijd meer voor een douchke, maar wel voor een koffietje terwijl ik inpak met Laurens op mijn hielen. StiPt om 10u stond ik buiten, geen minuut later. Ooh had nog wel eens graag aan het zwembadje gelegen, beetje kleur op mijn lijf opdoen. Maar goed, Hondatje wacht.
Wat belangrijk is voor de verzekering, volgens Chatgpt, zijn de bewijzen van de garage dat er degelijk iets mis is met de moto, bewijs dat we er echt niet meer mee konden rijden. Toch om de accomodatie terug betaald te krijgen. Daar moet ik dan wel achter vragen. Laurens dringt erop aan het zo te laten en gewoon te vertrekken. De verzekering en garage zullen dat wel onderling regelen.
De moto is gepakt en gezakt, draait goed en maakt geen raar geluid. We kunnen vertrekken. Ik ga toch maar is even checken dat ze me toch iets of wat van bewijs kunnen sturen naar mijn email, je weet maar nooit.
Er wordt gebeld met de eigenaar. Aangezien het geen origineel stuk is van Honda, zal Honda dit niet goedkeuren voor de garantie en moeten we deze reparatie zelf betalen. Hoezo?
Gisteren werd aan Laurens gevraagd of ze andere oplossingen konden proberen om ons verder te helpen, omdat het erg ingewikkeld was om het originele onderdeel te verkrijgen. Hij stemde ermee in, omdat we ervan uitgingen dat dit onder de garantie zou vallen. Op geen enkel moment werd ons verteld dat we deze reparaties zelf zouden moeten betalen. Ons werd verteld dat deze alternatieve oplossingen werden toegepast om ons te helpen onze reis naar Darwin voort te zetten, waar we dan een oplossing zouden kunnen vinden met het originele onderdeel. Als we waren geïnformeerd dat deze reparaties voor onze rekening zouden komen, hadden we de kosten en opties besproken voordat we de werkzaamheden goedkeurden.
En over hoeveel gaat dat dan juist, want een kogellager is helemaal niet duur. De rekening is meer dan 400 dollar! Wablief!!? Ahja de werkman heeft er 3 uur aan gezeten en dan een testrit enzo. Laurens, dat er echt wel iets van kent, deelt mee dat de herstelling volgens hem wel opvallend lang duurde. En een testrit? Komaan! Nee sorry dit betalen we NIET! Is niet ons probleem dat ze het onderdeel niet hadden en véél te moeilijk te verkrijgen is. De vrouw meld dat ze hier dus gratis aan de moto hebben moeten werken ja? Nee tuurlijk niet.
Laurens had het veel liever zelf gedaan. Hij stond er gisteren op te kijken en had weinig vertrouwen in de manier waarop eraan gewerkt werd, waarna hij wandelen is gestuurd door de eigenaar. En dan meer dan 400 dollar betalen!? Terwijl wij niets verkeerd hebben gedaan en recht hebben op de garantie van 5 jaar.
De garage wilt absoluut de moto niet meegeven zolang we niet betalen. We wouden in de eerste plaats een origineel onderdeel wat ook zo hoort volgens de garantie. Dan moeten we maar wachten, zeggen ze. Het is weekend dus maandag kunnen ze pas bestellen. Het onderdeel zou van buiten Australië moeten komen, geleverd in Melbourne om dan door te verzenden naar hier. Van verschillende Aussi's weten we dat een levering binnen het land zelf veel langer duurt dan vanuit Azië, dat gemiddeld een week is. Wat moet gebeuren, moet gebeuren, maar we gaan absoluut niet die onterechte rekening betalen.
We vragen ons af hoe snel een origineel onderdeel eigenlijk kan geleverd worden, want eerst zou dit wéken duren en na de discusie werd er over een dikke week gesproken. We'll see.
En ik kan weer gaan beginnen bellen met de verzekering. Het maximumbedrag voor de accomodatie is $1260 met max $180 per nacht. We hebben toestemming gekregen van RAC om terug naar het motel te gaan. Maar eerst een stuk vlees halen om op de barbecue te leggen om kwade Dumbo te sussen, want hij had het nog zo uitdrukkelijk gezegd.
En daar staan we weer, aan het motel. We boeken meteen 2 nachten bij. Betalen op voorhand en hópen dat de terugbetaling in orde komt! Een nacht van $158, dat zijn er niet zóveel in 1260, tenzij we echt wel binnen de week weg zijn. Finger crosst.
We bakken op de barbecue.
Hebben ook een ijskast en servies wat wel leuk is en jaa ik kan terug aan het zwembadje gaan liggen, uitslapen, douchen, maar deze keer is het met een beetje wrange nasmaak.
Wat we ook hebben geregeld, is onze vlucht van Darwin naar Denpassar in Bali, enkel nog niet voor terug te komen 28 juni vliegen we dus weer Australië uit voor €200 per persoon, niet goedkoop voor zo een korte vlucht. We hebben de knoop doorgehakt en niet geriskeerd om te hopen dat de vlucht goedkoper wordt, want het zou ook dik kunnen tegenvallen.
In de avond wandelen we wat rond, toch in mijn achterhoofd dat er hier in dit stadje dagelijks gemiddeld 15 keer iets gebeurd waarbij de politie moet ingrijpen. Dat wist een lokale toch te vertellen. En met maar een populatie van rond de 20 duizend! We hebben er niets van gemerkt eigenlijk. Horen wel eens een sirene of iemand roepend voorbij lopen, maar niet dat we ons onveilig voelen.
Alweer een McDonalds, je ziet ze overal. Handig eigenlijk, deze keer voor een ijsje van omgerekend 30 eurocent. Is dat nu al wéken dat we in McDo's achter een pries zoeken om de batterij of gsm op te laden, nergens nergens nergens. En deze keer hebben we een kamer en natuurlijk is deze McDo bezaaid met stekkers! Zelfs telkens per twee! Lachen ze met ons ofwa?
Terwijl ik voor mijn ijsje ga, wacht Laurens binnen naast de deur wanneer een jonge knaap naar hem vraagt of hij honger heeft en krijgt meteen een onaangetaste ingepakte cheeseburger en een groot pak friet! Wow! Ik krijg van Laurens de frietjes... lekker!
Daar sta ik dan frietjes te schransen met een lekkend ijsje in mijn ander hand. Heb al een vrouw haar frietjes samen met haar ijsje zien eten, alsof het ijs mayonaise is! Dat ga ik dus niet doen, dus... lek lek lek.
Oei, aan de deur te zien, is hier precies ook zo één van de 15 dagelijkse incidenten gebeurd.
Zou zo een boodschap dan echt helpen?
Zo van 'Och echt? Wauw weer iets bijgeleerd vandaag!'?
Op ons kamertje hangt er een tv. Was ons zelfs nog niet echt opgevallen, want is voor ons ondertussen een vreemd voorwerp. Toch heeft Laurens een film-zender gevonden. De vrij nieuwe film 'Dune II' wordt uitgezonden. Oh tof, vanuit ons zacht bed een film met origineel geluid zien, engels dus. Maar wat is er toch met dat geluid? Tiktik op de afstandbediening en voila, dat is veel beter. Wat nog steeds is, zoals lang geleden in Australië, volgens Laurens, is om de 10 minuten reclame. Wel eens iets anders, de 'Australische commercials'. We zijn inderdaad in een compleet andere wereld. Laurens is op de directe sneltrein gesprongen in de woestijn met eindbestemming 'Dreamland'.
En ik? Na de film.. nog een filmpje, Species...
Zondag 31 mei
Een keer geslapen op mijn ritme. Midden in de nacht mijn oogjes en snaveltje toe om op mijn tempo wakker te worden, meteen met een koffie, op z'n Woon's. Het is niet voor niets zondag, is mijn excuus.
We gaan eens de toerist uithangen...
Mount Isa is een mijn-stadje, waarschijnlijk een van de productiefste mijnen in de geschiedenis: er wordt lood, zilver, koper en zink gewonnen. De delfstoffen worden 900 kilometer vervoerd naar de haven van Townsville en van daaruit naar onder andere Groot-Brittannië verscheept.
Onderweg, vlakbij eigenlijk, lopen we langs een muur met blauwe en groene tinten in, mooi.
De constructie is gebouwd met lokale gesteenten die rijk zijn aan mineralen rechtstreeks uit de omliggende mijnen.
De opvallende groene en blauwachtige vlekken en brokken die in de muur zijn gecementeerd, zijn dekkende sporen van secundaire kopererts (zoals malachiet en azuriet).
De okergele, diep bruine en roestkleurige basisstenen bestaan voornamelijk uit lokale ijzerrijke mineralen en de karakteristieke Urquhart Shale (leisteen/siltsteen) waar de regio bekend om staat.
De muur fungeert als een soort openlucht-geologietentoonstelling die de rijke mijnbouwgeschiedenis van de stad letterlijk weerspiegelt.
We gaan een kijkje nemen in het infocenter.
Het eerste wat ons opvalt zijn twee vrouwen aan een tafeltje met volle borden eten waar bijna niets van wordt geconsumeerd. Een berg dikke lekker uitziende frieten liggen te wachten om verorberd te worden, maar neen. Zoiets kan er bij mij niet in! Ik wil me absoluut vrijwillig opgeven voor deze zware taak!! Laurens moet me meesleuren voor afleiding terwijl ik hem uitdaag: "Komaan Laurens, je hebt toch geen schaamte? En twee oudere vrouwen die vallen toch altijd bij jou in de smaak? Niet te lang wachten voordat de frietjes helemaal koud zijn." Hij lacht verlegen en loopt verder. Hij kent toch precies een beetje gène? Toch menselijk.
Ooh kijk die reuze pluche-beer.
Het zou zelfs een naam hebben, Diprotodon, zou de grootste marsupial geweest zijn die ooit heeft geleefd, wel 20 000 jaar uitgestorven. Zullen we dus niet meer tegenkomen.
Een kastje met aborinigal-tools en bijhorende kruiden?
Aha een Art Room, laten we eens een kijkje nemen...
Alles is hier te koop.
En hoeveel kosten ze? Ik licht er enkelen uit..
Acrylverf op canvas, het werk 'Bush Tucker' van Mark Webb voor het luttele bedrag van niet meer dan 1800 dollar.
Is een koopje als je dan dit kleiner werkje ziet van Cheryl Perez.
Voor nog geen 5000 dollar is het van jou. Valt toch mee als je het dan met dit vergelijkt.
Als je ietsje meer dan 24 000 dollars teveel hebt kan het mooi schitteren op uw eigen muur.
Klapsticks en een boomerang, ook te koop.
In een gesloten kast staan didgeridoos.
Voor 605 dollar kan je er eentje mee naar huis nemen.
Als je hard werkt en goed verdient, waarom niet? Zoals ik. Kijk maar hoe hard ik kan werken.
Ik werk gewoon voor twee!
Ooh zie, dit is interessant! Europa past gewoon volledig in Australië! Amaai, wij Belgen stellen niet veel voor zo.
Ziezo voor zover de gratis show.
En hier kan je dan een drankje of hapje verkrijgen.
Buiten zien we reuzewebben hangen met vrij grote spinnen erin.
Het is een wielwebspin of wespspin. Die hebben we ook in onze tuin, maar deze zijn toch wel een pak groter, zeker 10 cm!
Wat zijn die witte bollen verpsreid in het hek?
Nesten vol met eitjes van die grote spinnen?
Daarachter zien we toch nog een glimps van deze mijnen, een schachtbok van de 'Hard Times Mine'.
De Hard Times Mine is een volledig functionerende replica van een ondergrondse mijn, speciaal gebouwd in het centrum van de stad om bezoekers te laten ervaren hoe het echte mijnwerkersleven eraan toegaat. De tours worden geleid door ervaren oud-mijnwerkers.
Wij zullen onze aandacht wel geven aan deze replica paarden.
Ik zal ze eens 'nep'-voeren want ze zien er wat magerkes uit, kunt er al door zien!
Over eten gesproken. Waar belanden we weer? Omdat we niet wisten dat àlle supermarkten op zondag hier dicht zijn... McDo. Echt erg eigenlijk, dit verlof lijkt erop of we zijn de grootste fans van deze keten.
Toch eindig ik met een ijsje.
Hier moeten ze nog wat oefenen, want in andere McDo's zijn ze zeker dubbel zo hoog. Deze is een dwerg-smurf.
Nog enkele uren zon... wat ga ik doen?...
Nog een keer aan het zwembadje in de zon gaan liggen natuurlijk!
Mmmm lekker, niet te heet met een koffietje naast mij in een ècht kopje, klasse!
Goed opgewarmd nog eens aan het water wagen.
Brrr komaan nog wat lager Woon.
Ffffff No Way tooooo cold!
Weer sissie dus.
Morgen weten we meer over de moto. Spannendddd!

Gelukkig kunnen jullie goed verblijven ondertussen.....
Hij bleef buitenstaan aan de moto.
Binnen 2 uurtjes is uitchecken. Heeft me wel goe gedaan. Maar tijd om verder te gaan, de wind roept...
Die kunstwerken 😱 zoooo duur joh, bekke overdreven he, en die foto van jou werken voor 2 🤣🤣🤣🤣🤣 lig weer plat!
Die spinnenpakketjes brrrrrr ik zou da direct in brand steken jakkes🤢
Luxe en genieten toch he aan het zwembad, lekker chillen se
Aleee nu dacht ik da Laurens de restjes ging pakken van de oudjes🤣🤣 , toch zonde zoveel eten die ze zomaar laten liggen, terwijl jullie er zo zouden kunnen van genieten 😋
Is natuurlijk ook een manier, eten bestellen om niet op te eten, is mischien een nieuw psychologisch dieet!?
Ons nieuw manier van 'tegen verspilling', stond op 'werkonbekwaam wegens defect voertuig'. 😅
Ja dat is goe beschreven, psychologische dieet 😅 en da laatste 😁