Dingoes

30 december 2025 - Nullarbor, Australië

Zondag 28 dec

Zoveel wind deze nacht! Het buitenzeil hadden we er voor de zekerheid overgespannen, maar ook voor de eerste keer, de stormtouwtjes. Niet makkelijk met stevige rukwinden, zeker wanneer de grond rotshard is en geen piquet door kan. En evenmin om ze dan in de ochtend af te breken. Alleen zou dat bijna onmogelijk zijn.

En we vertekken weer op dezelfde Nationale Highway 1 (Eyre) waar we al dagen over rijden.

Klaar, ingepakt en daar gaan we... again...

Met zoveel wind is het steeds heftig wanneer een Road Train passeert! Doet me telkens aan een straaljager denken... 'KNAL' met hier dan nog de bijhorende schokken erbij. Steeds verschiet ik me een bult! Keer op keer...

Die metalen baren van het bagagerek beginnen door te wegen onder mijn billen. Dus zoals we Laurens al kennen ziet hij in zijn rechter-ooghoek dit:

Dit stukje afval kan dienen voor?...

Ik kan ze véél te makkelijk op maat scheuren en over de baren schuiven.

Zachter maken metalen baren van bagagerek

Ze zijn er precies voor gemaakt, maar door de zon en dat het daar al veel te lang ligt, begint ze stilletjesaan te verpulveren, waardoor miljoenen stof-stukjes loskomen. Helemaal niet goed voor de natuur. Natuurlijk ziet Laurens meteen daarna, alweer in dezelfde ooghoek, een zwemnoedel.

Zwemnoedel in de kant

En deze ligt er nog maar pas, totaal niet verduurt. Ik krijg meteen een snelle upgrade.

Upgraden van 'metalen zij-baren' bagagerek

Veel beter voor moeder natuur en ook zachter voor mijn poepje.

We naderen Eucla. Het laatste 'service'-station van West-Australië.

Toekomen in Eucla

De volgende is over de grens in Zuid-Australië.

Even ter informatie... Australië is in 6 stukken verdeeld n.l. West-Australië, Zuid-Australië, Noordelijk Territorium, Queensland, Nieuw Zuid Wales en Victoria. Doe daar het kleine eiland Tasmanië bij, dat is dan het 7de deel. Je moet telkens een grens over, als je een ander deel binnenkomt. Bij deze grens, zoals op de luchthaven, mag je geen natuurlijke producten binnen brengen om eventuele ziektes de kop in te drukken, zoals fruit en groenten. Een onozele fruitvlieg kan een hele industrie kapotmaken.

1 fruitvlieg kan een hele industrie kapot maken

Dus is het ieders taak om te zorgen dat o.a. àl het fruit en groenten opgegeten zijn, vóóraleer je deze grens oversteekt.

Wat niet over de grens mag..

Plantmateriaal, honing en zaden, zijn ook verboden. We hebben pindanoten, vers in de schil zou niet mogen, maar bewerkt dan weer wel, omdat ze dan zéker geen ziektes meer kunnen bevatten. Dieren, levend of niet, zijn absoluut ook uit den boze. Hoe zit dat als je een hond mee hebt eigenlijk, vraag ik me af? In ieder geval, we komen in Eucla toe, het laatste station van West-Australië.

We kunnen weer wat bijtanken op alle vlakHeeft toch wel wat faciliteiten waar we geen gebruik van maken

Dit was duidelijk een heel oude stop, voordat er zoveel nieuwe zijn bijgebouwd.

Daaraan zie je dat het een heel oud station is.Oude tractorsWegwijs

Zoals dit gebouw op deze plek.

Het moderne deel

Onderweg had ik eens, voor de verandering 'iets' gevonden. Ook een hoedje. Nu is Laurens vollédig assorti.

Volledig assorti

We zien één van de langste èn zwaarste Road Train vertrekken, die de tankstations bevoorraden.

Dat is dé zwaartse en grootste Road Train

Wij volgen zijn voorbeeld en al snel merken we dat het volgende station, de eerste in Zuid-Australië dan, binnen 5 km is.

Nog 5 km voor.de Border Village, het 1ste station in Zuid-Australië

Maar eerst de grens over (video).

Belangrijk! Het quarantaine station in Zuid-Australië is 476km verder

De quarantaine checkpoint van Zuid-Australië is pas binnen 476 km. Als je dit niet weet, zou je denken dat je erdoor bent gereden zonder gecontroleerd te zijn geweest. Het tankstation van Nullarbor is pas binnen 184 km? En de Nullarbor (zonder bomen) begint dus hier?

De start van.de effectieve NullarborNullarbor Wilderniss Protection Area

En we hebben nog maar dit van water?

Niet genoeg water om de Nullarbor te doorkruisen

Laurens wil liefst gewoon doorrijden, terwijl ik denk 'Wat? Het is nù dus dat we het 'ergste' gaan moeten doorstaan. Ok ik had uitgedroogde woestijnvlaktes in mijn hoofd (en dan nog wel van meer dan 1600km), door al dat bangmakerij van de Aussi's. Maar toch, wat nù gaat komen, is waar men ons voor heeft gewaarschuwd, van minstens 5L water de man mee te nemen en extra jerrycans enzo... Absoluut zwaar overdreven, maar een 'lekje' water, dat ik nu al zou willen opslurpen, is dan toch ook overdreven. Laurens heeft toch wel steeds van die rare dyslectische manieren. Ik èis dat hij terugrijdt naar de grens voor een fles water, al is het maar 1 liter. En zo zien we ook meteen hoe het er zou uitzien als we van ZA naar WA zouden gereden hebben (video). Dan staat er duidelijk dat de quarantaine checkpoint meteen aankomt.

Quarantaine Checkpoint ahead

En dat het verplicht is om daar te stoppen.

Verplicht te stoppen, als je van Zuid naar West-Australië reist

Wij gaan natuurlijk niet weer WA binnen, dus gelden de borden niet voor ons. Het service station is het verste punt. Water, kokoswater en ooooooh hier is gratis koffie!

Gratis koffie!! Beste hoek tot nu toe!

Daar ga ik toch wel even aan zitten, terwijl we gebruik maken van de méga trage wifi dat niets voorstelt. Goed dat ik geëist heb!

Buiten staat er een moto van 1 man, naast de onze.

Wij versus een andere moto-rijder

Goed gepakt en gezakt t.o.v. ons.

Gepakt en geladen en dat voor 1 man!Wij de 'light' travellers

En wij zijn dan met 2! Waarvan een vrouw! Waarschijnlijk doet deze ook maar een korte trip, zoals een andere motard die we op deze route onderweg zagen. Die had toen nóg meer mee, voor ochottekes 1 week! En wij doen er minstens 9 maanden mee. En dan die 2 jonge Duitse gasten, ook volgeladen met veel zijzakken en al. Allemaal Strandjanetten!! Daar heb ik, als vrouw, dan toch recht op om dat te denken.

We vervolgen onze weg op de Eyre Higway die voor een stuk dicht naast de zee loopt.

Rijden langs de ongerepte kliffenOngerepte kustenHeerlijk waar geen mens komt in de natuur

Amaai de baan gaat weer op en af, blij dat een motor ons voortdrijft op ons tweewieler en niet ons trappende beentjes.

Blij dat we met de moto rijden en niet trappen op een fiets

Wat is daar te zien?

Wat is dààr te zien?

Wow wat een pràchtige klif!

Zo hoort de natuur te zijn... ongerept

Nog meer van dat wat verder...

Alweer prachtige uitzichten

Adembenelend mooi, puur natuur waar geen mens komt. Spijtig dat het seizoen van de walvissen voorbij is, wanneer ze hier paren, kalven baren en grootbrengen. Vindt allemaal in de winter plaats, de periode dat wij als zomer kennen.

Helaas geen baby wales te spottenWalvis-seizoen is in de winter, niet nu dus

Wij moeten het doen met helaas dit...

Ai minder gelukOei ook niet veel geluk gehadOnderdelen, zoals motor, worden eruit gehaald van verlaten bus

Als we het nog niet zouden doorhebben dat er geen bomen meer staan, zal dit bordje ons eraan doen herinneren.

Nullarbor Plain. Western End of Treeless PlainDe Outback van Zuid-AustraliëMaar nu ook geen dorre woestijnGeen bomen inderdaad

Ongeveer in het midden van heel de route staat de Roadhouse van Nullarbor.

Aankomen aan 'The Nullarbor Service Station''Welcome to The Nullarbor RoadhouseNullarbor FuelstationEven bijtanken

Even bijtanken ook, aan 2,80 dollar.

Hier lopen wilde dingoes rond, bedelend voor eten.

Drie dingoes?Wilde dingoes bedelen bij de aangekomenen

Maar posters waarschuwen iedereen, ze absoluut niet te voederen.

Waarschuwingsbord Dingoes

Zielig wel, maar wel begrijpelijk.

Hier hebben we nog eens wifi. Is even geleden. Niet elk station of roadhouse voorziet deze service, zoals de laatsten. We nemen plaats waar mensen een maaltijd nuttigen. De duurste kaart ooit waarschijnlijk!

Duurste menu-kaart ooit

Laurens raakt aan de praat met een ouder koppel. Ze hebben hun bord niet mooi opgegeten. Foei! En is nog zo duur. Ik zou zo hun volle patatjes kunnen binnenspelen. Met veel honger en niet tegen verspilling kunnen zou dat naar binnen glijden! Wat ik hun ook duidelijk maak met een grappige tint. Het mag niet van hun, ook al blijven ze heel de tijd de symphatieken uithangen. Pfff flauw zene. Laurens bestelt toch iets van de kaart dat we beiden delen.

Duurste maal ooit

Lief hoor en zo hebben we dan tóch eens echte (halve) toeristen uitgehangen in het effectief 'Nullarbor Roadhouse'.

Het wordt avond, we moeten ons tentje ergens opzetten op de kale vlakte met veel wind en rondlopende dingo's.

Tijd voor de zoektocht naar een slaapplaatsHier wordt noppes..

Zelfs met onze pindanootjes en krakkers in dichtgesealde zakjes, laten we toch de groene tas beter op de Honda i.p.v. in de tent. Hongerige dingoes die mensen aanvallen en zelfs doodbijten, is al gebeurd.

Op een Rest Area wordt het, waar we eerst het gevecht aangaan met de felle wind. Wat verder achter ons staat er ook een tent, hoog en droog weliswaar (video).

Op een Rest Area verblijven we een keer

1. Belmans:
    29 december 2025
    Hello, wat leer ik veel als ik jouw reisverslag verslint. Dankjewel gids. Grtjs
  2. Laurens & Woon:
    Hoe leuk!! 😆
  3. Thierry:
    29 december 2025
    Een daktent voor een moto zou nog eens een uitvinding zijn 😂 maar die pakken meer wind he...
    Amai die roadtrains, een gevaar op de baan.
    Voorzichtig he 😉
  4. Laurens & Woon:
    30 december 2025
    Ja idd ik denk ook dat de boel bij een stevige rukwind, de lucht in gaat. Dan transformeert het in een parachut-moto om dan nietswetend wakker te worden in het volgend dorpje. Dat is pas naft-besparend! 😅 Ale als de wind meezit uiteraard 😆
  5. Eva:
    30 december 2025
    Het ziet er naar uit dat ge de vindersmicrobe van Laurens over krijgt. Dat begrijp ik nu niet se dat ze hun bord niet leeg gegeten krijgen en dan in plaats van het jullie te geven het liever verloren laten gaan dat is zo hetzelfde als bij winkels Die vervallen producten liever weggooien dan ze andere mensen te gunnen begrijp ik ook niet. Ik weet nog als ik vroeger met de fiets reed op het fietspad langs een drukke baan hoe het was als er een vrachtwagen voorbij reed, dus kan mij wel een beetje voorstellen hoeveel erger dat moet zijn als er een truck train voorbij raast.
  6. Mir Werniers:
    31 december 2025
    Heel flauw dat je die patatjes niet mocht opeten. Maar bon… hebt daardoor wel nen helen halve plat gehad.

Gisteren dacht ik : jullie hebben toch een snake-bite-bandage gekocht of niet? Ik zou dat precies wel doen. Toen ik in de bush woonde daar in Running Creek hadden we dat. Ik was altijd wel op pad zonder omdat ik ni nadenk, maar op een bepaald moment heb ik het toch geleerd. Ze verkopen dat overal. Kan uw leven redden.
  7. Laurens & Woon:
    2 januari 2026
    Bedankt voor de tip! Zal er is naar kijken in de winkel...