Nog 2000 km naar het licht

19 november 2024 - Uppsala, Zweden

Maandag 18 nov '24

Gisteren was er een sterk windje vanuit het westen. Die blies ons richting Zweden. Vandaar dat we de ferry in Rostock (Duitsland) naar Trelleborg (Zweden) nemen.

Ferry naar Trelleborg, Zweden

Onze plannen zijn gewijzigd van de Noorse kust afgaan naar de kust van Zweden. Niet aan de Noorse zee, maar aan de Botnische golf. Het verschil aan benzine is enorm. In Zweden betaal je bijna 30 cent de liter minder! En wat betreft het noorderlicht is het de laatse weken al vaker en duidelijker waargenomen in Zweden dan in Noorwegen op mijn speciaal appje te zien. Dat zou kunnen kloppen, aangezien de wolken van de zee komen en Noorwegen veel gebergte heeft over de lengte van het land. Daardoor botsen de wolken tegen de bergen waar ze blijven hangen, waardoor de kans op neerslag en bewolking natuurlijk veel groter is. Veel wolken en noorderlicht is een slechte combinatie om het Aurora Borealis te spotten. En wat we zeker niet willen meemaken zijn: overstromingen, landslides en vallende rotsen. In Zweden blijven we hiervan gespaard. Vorige zomer hadden we Noorwegen al van zuid naar noord gedaan dus... het wordt impulsief Zweden. Van impulsief gesproken. Als we een beetje op voorhand hadden nagedacht, zouden we (voor we vertrokken) dit eigenlijk al moeten beseft hebben. Maar Laurens kennende, staat 'op voorhand plannen' niet in zijn agenda, waardoor we constant plotse wendingen in onze reizen hebben. Of beter gezegd, hij draait 'à la minute' met de wind mee.

Wat betreft de prijs van de tickets voor de ferry. De ene keer is het goedkoper aan het loket dan online. Een andere keer enkel mogelijk online. Deze keer is het een stuk duurder ter plaatse. De reden is dat ik te laat ben voor de online versie, waardoor het enkel aan de loketten nog kan, willen we subiet nog met de boot mee, waardoor de prijs stijgt met bijna 40%! Anders is het voor morgen.

Moraal van het verhaal: genoeg tijd op voorhand incalculeren om het ter plekke uit te zoeken, want het verschilt overal.

We zijn altijd mega te vroeg wanneer het er niet toe doet en voor een keer eens niet en ja we hebben letterlijk prijs. Maar goed we gaan erop, binnen enkele dagen begint het echt wel te vriezen. Elke dag kan misschien tellen.

We nestelen ons in een goed hoekje waar we onze technische snufjes kunnen opladen.

Oplaadhoekje op de ferry

Vlak voor we naar de ferry gingen, had ik op de parking van de Lidl iets gevonden. Ik vroeg me af wat het was? Een vaper? Zegt Laurens: "Maar nee, dat is een externe batterij".

Vaper? Externe batterij? Neen, een handverwarmer

Wat blijkt na het opladen op de ferry... het is een handverwarmer. Komt dat nou goed uit seg! Nu dat we een pak hoger naar het noorden gaan. Wat een prachtig geschenk dat zo alweer op ons pad lag. En het kan ook als externe batterij gebruikt worden, tof tof.

Het grappige was, dat we dus eerst dachten dat het een batterij was. Doordat het echt wel warm werd, dachten we dat het stuk was en wouden het meteen weggooien. Geen brandgevaar in ons ultra mini-camper riskeren natuurlijk. Dankzij de wifi op de boot, werden we gelukkig wat wijzer.

Oh ja nog een tip beste lezers. Op een ferry NOOIT uw mobiele data aanzetten. Enkel hopen dat er wifi is. Op zee kan het zijn dat uw gsm zich verbindt met sateliet en je wilt niet weten wat je daarvoor moet neertellen.

De overtocht van bijna 7 uur van Duitsland naar Zweden ging over een woelige zee. Veilig en wel toegekomen tegen 19u in de avond, rijden we nog een stukje noordwaarts om de binnenkant van de Jimny lekker warm te krijgen voor de nacht.

In Zweden zijn het geen euro's, maar Zweedse kronen en de prijs voor benzine is inderdaad laag, lager dan in Belgie, nl €1,49. Op sommige plaatsen zelfs €1,45.

Dinsdag 14 nov '24

De eerste nacht dat het gevrozen heeft. Aan mijn zijde was er zelfs ijs aan de binnenkant van de ruiten.

Het verschil met 6 jaar geleden, is dat we deze keer een warme auto hebben als we rijden. Maar als we uitstappen, dan is het zo koud! De overgang van warm naar koud is groter zeker? Ik ben bang dat ik kouder echt niet ga aankunnen! De pijnlijke kilte gaat tot diep in mijn lichaam. Ondraaglijk gewoon. En dan is het ochottekes nog maar -3! Hoe deed ik dat 6 jaar geleden bij temperaturen -20 tot over -30!! Is het echt omdat de overgangen van in en uit de auto minder groot waren? Wat ik nog weet van toen, is dat ik constant koud had. Maar deze keer voelt het anders, ondraaglijk en ik heb al keiveel kleren aan. Aiaiai dat belooft.

Tenzij eerst in de sauna echt heet hebben, dàn is het eerste uur erna, heel draaglijk in de vrieskoude, ook ervaren 6 jaar terug. Toen dat we een overnachting van VAB kregen, nadat we pech hadden met die oude wrakkenbak. Helaas is deze Jimny vrij nieuw, dus kan ik waarschijnlijk fluiten naar de onverwachte heerlijk warme luxe-accomodaties.

Wat zeker heel goed helpt is warme (noedel)soep. Dan heb ik het eindelijk in mijn lichaam ook warm. Dat scheelt echt wel enorm.

En duimen dat ons gas het zo lang mogelijk uithoud en niet bevriest.

Voor ik de soep binnen had zat ik echt in een dipje dat ik zo achteruit ben gegaan en meer koude niet zal aankunnen. Daarna ging het gelukkig wat beter.

Maar wat mijn dag helemaal goed heeft gemaakt... een lichtpunt in de koude duisternis... is... Biltema!! Een soort warenhuis waar vooral autospulletjes en gereedschap te vinden zijn, heeft ook een eet-cafetarie. Je kunt het vergelijken met Ikea, maar dan zelfs nóg goedkoper.

Nu, ik kon het eerst niet geloven, maar het is echt waar!!

Koffie & kaneelbol voor nog geen 50 eurocentHotdog met een dwergbroodje aan nog geen 50 eurocent

Hier kan je een koffie mèt een kaneelbol èn een hotdog (op z'n Ikea's, ok het broodje heeft wat te lang op hoge temperaturen in de droogkast gedraaid) aan de belachelijke prijs van nog geen 1 euro verkrijgen!! 87 eurocent eigenlijk, doe daar nog wat transactiekosten bij (aangezien ik enkel met de kaart kon betalen), dan nóg kom ik niet aan 1 euro. Warme maaltijden zijn hier ook te verkrijgen aan enkele euro's.

Gehaktballetjes met puree

Voorbeeld dit gerecht aan nog geen €3,50. En deze winkels zullen we nog vaak op ons pad tegenkomen. Oh ja niet te vergeten, een toiletbezoek maakt het helemaal af. Warm water is ook óveral de normaalste zaak. Hehe hipperdepip Biltema!!!! Mijn reddende engel-winkel! Toch nog een groot voordeel om met een autofreak op stap te zijn.

1. Thierry:
    19 november 2024
    Zo'n handverwarmer lijkt wel super handig, zeker als jullie nog Noordelijker gaan reizen.
    Hou jullie warm zodat je nog meer verhalen kan schrijven.
  2. Laurens & Woon:
    Yep, gaan we proberen 😉
  3. Gert:
    19 november 2024
    Biltema! Onze favo winkel ginder. Beetje het ballenbad voor venten met teveel hobby's.
    Superleuk jullie verhaal weer te volgen. Veel plezier!
  4. Laurens & Woon:
    19 november 2024
    Hahaha ja idd! Jullie kennen deze fantastische winkel natuurlijk ook 😅
  5. Eva:
    19 november 2024
    Het is waar è waarom zover helemaal naar Noorwegen rijden als het noorderlicht in Zweden ook is te zien, de positieve kanten: minder naft verrijden zeker van Biltema’s en grote kans om het noorderlicht goed te zien, allemaal ggoe toch?😃
  6. Laurens & Woon:
    19 november 2024
    Idd allemaal super! Nu nog noorderlicht-shows zien en dan kunnen we uit deze vriezer naar de Belgische ijskast 🥶
  7. Sarina:
    19 november 2024
    Leuk om te lezen! Ik duim dat jullie snel noorderlicht zien.
  8. Laurens & Woon:
    Dankjewel Sarina! Wij hopen het ook! 🤗
  9. Unnie:
    20 november 2024
    Brrrrrrr ik voel de keuken tot hier als ik da lees 🥶 niks voor mij.
    Wat een redding die biltema🙏
    Hopelijk wordt het ni nog kouder en zien jullie snel het noorderlicht het dadadaaaaaa
  10. Laurens & Woon:
    21 november 2024
    Jaaaah hoop het ook!! 😆😆
  11. Belmans:
    20 november 2024
    Hey, hey, Woon, jij klinkt als een deskundige weer assistente 😂 super dat je er een moderne handschoen bij hebt...vervroegd sinterklaasckadootje. Hou je warm en hou het vooral veilig, lieve knuffeltjes anne
  12. Laurens & Woon:
    21 november 2024