Voorproefje Dakar 2025

17 november 2024 - Harskamp, Nederland

Vrijdag 15 november '24

Beste lezers, zoals jullie ook al hebbem opgemerkt, is het de laatste tijd ongelooflijk hoe dichtbij het noordlicht kan gezien worden. Wat betekent dat er krachtige uitbarstingen aan het oppervlak van de zon plaatsvinden. Het is dus hét moment om naar het noorden te trekken om van dit spektakel goed te kunnen genieten.

Zes jaar geleden, in de winter, waren we ook al naar het noorden van Finland getrokken met de hoop het noorderlicht te kunnen spotten. Toen waren we met een VW LT bus op stap, waar we een klein kacheltje in hadden gemonteerd. Twee maanden hadden we ervoor uitgetrokken. Vrieskoude tot -36 gehad, een wiel verloren,.... alles van deze reis kan je lezen in deze blog onder de reis: 'Noorderlicht 2018-2019'.

We hadden pech wat betreft het groen spektakel-licht. Weinig activiteit. Een beetje teleurgesteld kan je wel zeggen.

Vandaar dat we deze kans niet laten liggen. Weliswaar niet met een bus en een kachel, maar met ons klein Suzuki Jimnyke trekken we erop uit. We zien wel waar de wind ons brengt, wat we zullen zien en vooral... hoe lang we de koude kunnen trotseren...

We hebben geen kachel dus hebben we gekozen om langs de kust van Noorwegen te rijden, wat veel minder koud is dan het binnenland. Een ander risico in het zuid-westen van Noorwegen, zijn de kansen op overstromingen.

Rond 2 uur in de namiddag trekken we de deur dicht, nemen afscheid van Milouke en daar gaan we.

In de avond nemen we een korte stop naast de autosnelweg in Arnhem, Nederland waar we ons nieuw keukentje uitproberen. Het keuken-koffertje is een stuk gegroeid.

Keukentje geupgrade

We staan versteld hoeveel plaats er extra is om met vanalles en nog wat te vullen.

Een simpel noedelsoepje met stukjes courget, nog van de moestuin, gaat smakelijk binnen.

Noedelsoepje met courget

We eindigen in Harskamp, waar er morgen bij 'MB Rally Experience' een Open Dag is.

Op een rustige parkingplaats tussen de bomen brengen we de nacht door.

Zaterdag 16 november '24

Van rust gesproken... natuurlijk is het weekend met als gevolg dat er deze nacht, enkele parkeerplaatsen naast ons, een groepje jongeren plezier hadden. Vooral het misbruiken van de motor was het hoogtepunt. Gas geven doe je wanneer de auto rijdt, niet in stilstand en vooral niet in overvloed. Helaas snapte deze jonge gast het niet echt. Het was voornamelijk om het meisje te imponeren. Zoiets idioots heb ik nooit begrepen. Ok ik zal het positieve erin zien... een voorproefje voor morgen?

Al bij al echt wel lekker geslapen, dankzij de extra verbetering voor mijn heup. Een extra plaat zo breed als het matras en 40cm diep wordt bij het opmaken van het bed, uitgetrokken zodat ik eindelijk van die nachtmerrie-spleet-ravijn vanaf ben. Dus de heupen liggen even hoog als het bovenlichaam en de rest (ter hoogte van de benen) kan dankzij de zakjes kleren ondersteunt worden. Het voelt eindelijk aan als een heerlijk bed! Volledig plat zonder inzakkende kraters. Wat een verschil!! Zelfs met Johny's & Marina's op de achtergrond 's nachts, slaap ik als een roosje.

Extra zakjes heb ik in het gordijn aan mijn kant genaaid. Versterkt door meer magneten erin te verwerken. Enorm handig!!

Extra zakjes in gordijnen genaaid

Onze ochtendmens Laurens start de dag meteen met het verzamelen van leeggoed. Met de opbrengst sprokkelen we ons lekker ontbijt samen met een klein beetje opleg.

We wandelen wat rond en ik vraag me af waar Laurens is?

Eén geworden met zijn nieuwe woonst.

Waar is Laurens?

Rond de middag belanden we bij de Dakar-trucks.

Jimny & Dakar-truck

De voorbereidingen zijn nog bezig, het programma begint eigenlijk binnen een klein uurtje. Alweer zijn we te vroeg, typisch Laurens. Eigenlijk valt het voor hun nog mee, want in theorie waren we 17 uren te vroeg.

Het ziet er allemaal zeer verzorgd en netjes uit. Overal staan buggy's gepresenteerd ter waarde van tussen de €50 000 en de €80 000.

Buggy's op een rijBuggy 240PK

Dit bedrijf specialiseert zich in rally-rijden. Van cursussen leren navigeren tot het effectief rally-rijden en navigeren ter plaatse. Rally rijden kan men al oefenen in de Rally Simulators met 3 beeldschermen.  Vooral zeer hard in trek bij de kleintjes. Er gaan zelfs cursussen in Marokko en Finland door. In de woestijn of op het ijs. Het kan allemaal hier geregeld worden tegen een prijs om achterover te vallen.

Een team van dit bedrijf, waaronder de eigenaar, zal binnenkort meedoen aan de Rally Dakar 2025 met hun twee Dakar-trucks van 9 ton elks.

Andere Dakar-truck

We krijgen zo meteen een snelcursus hoe je moet navigeren tijdens een rally.

Snelcursus leren navigeren

Ik had niet gedacht dat er zó veel bij komt kijken en hoe dat alles met technologie en navigatie is verbonden. Zoveel symbolen die noodzakelijk zijn te kennen, een 200-tal. Zodat je meteen begrijpt wat er op het navigatie-tablet staat.

Rally-tablet

En vooral, veiligheid staat boven alles.

Voorbeeld een Dakar-rally in de woestijn van Saudi Arabia: continue vliegen verscheidene helikopters rond zodat ze in geval van nood binnen de 5 min hulp kunnen bieden. Alles maar ook àlles wordt opgenomen. Als je verloren rijdt kunnen ze je meteen weer op route zetten, je verliest daar natuurlijk wel punten mee. Je kan ook kiezen om het zelf op te lossen. Als je botst met je voertuig, zal vanaf een bepaalde g-force, sowieso een helikopter naar je toe komen, ook al heb je niets. Het is gewoon veiliger om rally te rijden in de woestijn dan offroad te gaan met Laurens in het buitenland! Echt waar!! Hij heeft nooit mee wat noodzakelijk is: een reserve-band, een winch,...

Wel heeft hij steeds mee: de allerbeste navigator, secretaresse, journaliste en tofste compagnon, genaamd Woonie Poenie.

Na de snelcursus worden we allen verwend met drankjes (koffie, thee, frisdranken, bier,...), luxe-cupcakes, hamburgers met alles erop en eraan, vers gebraad,... Alles à volonté! Geregeld komen ze rond met een grote schotel bitterballen, mini-curryworsten, hapjes,...

Drank en cupcakesWeer een serie hamburgers klaarMmmm smullen maar

Voor de kou-kleumen als ik, vuurkorven hier en daar evenals talrijke terrasverwarmers.

Warmste vuurkorfHet smulhoekje

Aan alles is gedacht.

Allard Kalf, een presentator en voormalig autocoureur, is ook van de partij. Een Live Podcast van Allard kan je binnen bijwonen als je wil.

Live Podcast met Allard Kalf

We horen het geluid dat ons aan deze nacht doet denken en gaan erop af. Een Mitsubishi Evo staat klaar voor uit zijn bol te gaan.

Gaat zo meteen een show geven

De zoon van de eigenaar, die ook mee de snelcursus presenteerde, neemt plaats achter het stuur en geeft een EVO-demonstratie. Hij scheurt luid, driftend rond de vaten. Na enkele toeren ruik je al verbrand rubber. En na nóg meer rondjes hoor je de wagen ongezond kreunen. Gedaan met de show. (zie filmpjes)

Een buggy wordt omgebouwd zodat deze rijklaar is voor een rally op het ijs.

Buggy wordt 'Ijs-Rally' klaargemaakt

Ijs-rally's vinden plaats in Finland (6 jaar geleden hadden we effectief zo'n rally bijgewoond, toen we in Finland waren. Toen reed Bottas). Spijkerbanden worden eronder gezet.

Spijkerbanden

Voor te scheuren op het ijs gaat er wel een voorruit in, wel van plexiglas. Het hele proces van ombouw kan je van dichtbij bestuderen.

Op een bepaald moment wordt een vuurkorf omgetoverd tot een kom hete chocomelk met slagroom. We hebben weiselijk gepast, nadat we ons letterlijk hebben volgepropt.

Iedereen was zeer vriendelijk, een leuke gemoedelijke sfeer.

Ik vind echt wel dat er door veel mensen enorm veel voorbereidingen zijn getroffen om het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. We mochten vooral niets tekort komen. Ze zijn hierin absoluut geslaagd!

Helaas zullen wij ons niet inschrijven voor een cursus, maar ik hoop echt wel dat er genoeg kandidaten zich hebben opgegeven.

Het was een gezellige dag in het rally-wereldje. Met alles erop en eraan en alles was gratis! Wat een luxe!

Waar is de volgende Open Dag?

1. Nancy vdc:
    17 november 2024
    Top verslag Woontje:-).Wens jullie een toffe mooie reis daar in het verre Noorden.Groetjes Nancy en Yuri en de poezen.xxx
  2. Laurens & Woon:
    Bedankt Nancy, Yuri en de lieve zachte naaktpoesjes 🤗🤗
  3. Eva:
    17 november 2024
    Wat een leuk begin van ulle avontuur, voor Laurens dan meer het rally gedeelte en voor u meer het eetgedeelte denk ik dan😃,
  4. Laurens & Woon:
    17 november 2024
    Inderdaad, alhoewel Laurens zich veel harder heeft laten gaan op cullinair vlak. Ik zit de laatste tijd meteen vol, precies wel de laatste jaren. Ik ben helemaal niet meer zo'n veelvraat, wat ik niet erg vind, is makkelijker dan altijd willen eten.
  5. Thierry:
    17 november 2024
    Ik krijg flashbacks van Harskamp... Beroepshalve bezocht ik dat elke jaar.
    Maar leuk om weer verhalen te lezen van jullie! Heel goeie reis gewenst met hopelijk veel Noorderlicht en toffe plekjes om te overnachten.
    Hou jullie warm 😎👍🏻
  6. Laurens & Woon:
    Ja idd in Harskamp is een groot legerbasis 😆
  7. Belmans:
    18 november 2024
    Hey, hey....fijne reis, lieve knuffs
  8. Laurens & Woon:
    Xx
  9. Mir Werniers:
    18 november 2024
    allee roulez roulez, ge zijdt weer vertrokken op de kermismolen van het spannende leven. veel plezier. en wij ook met uw verslagskes.
    houd de wielen in de gaten, en keep warm
    mir
  10. Laurens & Woon:
    18 november 2024
    We gaan ons best doen 💪😆
  11. Jacqueline Kops:
    18 november 2024
    Al mooie verhalen. Verder een veilige en waardevolle reis gewenst. We gaan nog meer lezen denk ik.
  12. Laurens & Woon:
    19 november 2024
    Dankjewel Jacqueline, Laurens had het nog over jou toen we in Nederland Bathmen voorbijreden.
    Groetjes, Laurens & Woon