Sneeuw in Arnedillo

30 januari 2025 - Arnedillo, Spanje

Donderdag 30 januari

Het heeft enórm hard gewaaid deze nacht. Laurens zag de bomen hard heen en weer gaan en dacht zelfs op bepaalde momenten dat ze gingen vallen! Ok als ik zoiets denk, maar hij? Dan is het erg. Gelùkkig sliep ik er door! Of ik had weer geen oog dicht gedaan. En zie waar we staan?! Ook in een gevarenzone, code rood voor veel wind (zag ik pas 'smorgens). Dit is er toch om vragen.

Slapen naast smalle hoge bomen

Het was ook pikkedonker, op zoek naar een slaapplaats, droog en weinig wind, is ons excuus. Inpakken en wegwezen.

Nu hebben we een keuze. Naar de thermale baden in Arnedillo kan via de korte route. Dat is dan 18 kilometer via onverharde wegen en met dit regenweer? Of meer dan dubbel zo lang (39km) via een asfaltweg. We hebben een Jimny en we noemen ons crazyguys. Ja tuurlijk nemen we de kortste route, ook al ben ik een dramaqueen. Het concept 'zuinig' staat bij mij precies steeds op de eerste plaats.

Dus daar gaan we... ooh mooie bloemetjes, moeten nog wel opengaan, maar Laurens denkt dat het orchideeën zijn.

Stinkend Nieskruid

Stinkend Nieskruid.

Neenee het zijn 'Stinkende Nieskruidjes'. Zelden zit hij ernaast, maar deze keer volledig.

De wegen vallen super goed mee.

14 kilometer tot aan de thermale baden

Ineens ... sneeuwt het! Hoe kan dat? Het vriest toch niet? Of wel, maar voelen wij dat niet meer? De auto meet 2 graden buiten. En er is al een zachte witte aanslag te zien op de blaadjes.

Het sneeuwt! Al zachte witte aanslag op de blaadjes

Ok geen probleem, hopelijk blijven de stevige rukwind weg als we door het bos gaan.

De kortste weg naar Arnedillo

We bereiken het hoogste deel van de berg. En zien? Een windmolen.

Windmolen in het bos?

Bij het trekken van de foto hierboven voelde ik sterke hoogtevrees-kriebels. Onozel eigenlijk, maar dat is eigenlijk meer toepasselijk 'hoogte'. Andere keren, bovenop een hoog gebouw ofzo, zou het dieptevrees moeten noemen. Zelfde kriebels in mijn buik.

Nog meer windmolensDe windmolens staan mooi geflankeerd langs de weg. Op de top is het bezaaid.

Nóg veel meer windmolens

Van deze hoogte zijn de vergezichten prachtig. En dan zien we eigenlijk niet veel door het slechte weer. Magnifique moet het zijn bij zonneschijn.

Met beter weer, véél mooiere uitzichtenPrachtig.... hoog en... droog?

Alle wegen leiden naar...

Als we bijna toekomen in het dorpje Arnedillo, zien we een amandelboom pronken met (deze keer geen roze, maar) witte bloesems. Mooi.

Witte amandelbloesems

Heel de dag gaat het regenen. Morgen beter weer. Maar dat belet ons niet om snel een kijkje te nemen. De parking is betalen, maar voor een kwartiertje is het gratis. Perfect.

De thermale baden van Arnedillo

Links naast de rivier zijn 3 baden. Er is 1 man in het bad, je ziet hem zelfs niet. Oooh zo rustig, heel verleidelijk, maar de regen en de hevige wind jaagt ons terug naar de auto. Ik ben benieuwd voor morgen...

300 meter verder kunnen we ons wagentje kwijt op een parking.

Gratis parking 300 meter verder van de thermale baden

Maar enkel voor voertuigen lager dan 2 meter!

Enkel auto's lager dan 2 meter

Dit is al het laagste dat ik gezien heb. Zelfs kleine busjes willen ze hier niet.

Toch is er een parking verder voor de grotere gevallen en mobilhomes kunnen hun vuil water enzo daar ook lozen.

Toeristen met mobilhomes of busjes kunnen toch ergens terecht

Het blijft regenen, maar wanneer het even op z'n minst is (motregen), nemen we snel een kijkje in het dorp.

Dorpje verkennen

Landhuis 'La Fuenta de Arnedillo'

Achteraan met het torentje is het landhuis 'La Fuenta de Arnedillo' waar ze kamers verhuren.

Dorpje hoog tussen de bergtoppen

We zitten op 671 meter hoogte, tussen de bergtopjes. Het is hier doods. Héél af en toe zien we iemand op straat. Iedereen zit binnen met dit hondenweer, lekker warm naast een warmtebron. Met een heerlijk vol gedekte tafel waarvan de verschillende heerlijke geuren je doet watertanden... Ok Woon genoeg gefantaseerd, terug in de realiteit. Koud, nat, de wind giert door de openingen van mijn kap door heel mijn lijf... "Ooh hier hebben ze een menu voor €10 met drank". Ja dat kunnen we gaan doen, als we zijn uitgehongerd. We zullen zien.

Het is een doolhof van onregelmatige smalle straatjes met continu hoogteverschillen. Trapjes helpt dit op te lossen.

Smalle straatjes

Trapjes hier, trapjes daar

De rivier Cicados stroomt langs het dorp. Daar staat een oude olijfmolen, die dateert uit het einde van de 18de eeuw.

Oude olijfpers

Wat zeer goed in stand heeft gehouden, zonder restauraties is deze mooie oude olijfboom.

Oude olijfboom naast de pers

Heel charmant hier. Nog véél charmanter morgen als de zon schijnt.

We worden terug gewaaid naar ons tentje op wielen. Morgen beter weer... en vooral héérlijk warm (liefst heet) water dat héél mijn lijf bedekt. Elke vierkante millimeter vel zal de warmte voelen. Ooh jaah ik kan niet wachten!

1. Belmans:
    31 januari 2025
    Mooi die hellenorus (nieskruid). Dit is 1 van de eerste voorjaarsbloeiers, na de sneeuwklokjes. Als ik verhuisd ben wil ik dit zeker in mijn tuintje. Ooh ja nog niet verteld. Heb een gelijkvloers appartementje gekocht met 2slaapkamers en tuin.
  2. Laurens & Woon:
    31 januari 2025
    Proficiat met uw aankoop! En dat uw tuintje zo snel mogelijk elk moment van het jaar jou kan plezieren met prachtige bloemen!
  3. Laurens & Woon:
    🌸🪻🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  4. Thierry:
    31 januari 2025
    Dan ga je naar het zuiden om wat zon te vinden... Hopelijk krijgen jullie beter weer nu.
    Hier in de buurt van Murcia ook heel harde wind, maar wel met zon ☀️
  5. Laurens & Woon:
    31 januari 2025
    De zon is er vandaag eindelijk doorgekomen en heeft de wind verjaagd. Waarschijnlijk rustigaan richting Milouke, normaal gezien...